Çiftçiliklerin girdi maliyetlerinden dolayı üretim yapmak yerine kentlere göç edip fabrikalarda çalışmasıyla birlikte çiftçi sayısı gün geçtikçe düşüş gösteriyor. Çiftçilerin üretim yapmasını engelleyen faktörlerin başında girdi maliyetlerin artması ve ürettikleri ürünün ucuza satılmasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Bakanı Abdullah Melik, son yıllarda artan maliyetlerinden dolayı çiftçilerin artık üretim yapmadığını ve böyle devam ederse çiftçilerin üretim yapamayacağını aktardı. Son bir yıl içinde artış gösteren tarımsal girdileri paylaşan Başkan Melik, Bazı girdi maliyetlerinde yüzde 100’ün bazı girdi maliyetlerinde de ise yüzde 200’ün üzerinde artışların gösterdiği görülüyor.Girdi maliyetlerin artış göstermesine rağmen destekleme paralarına her hangi bir ek yapılmaması çiftçilerin umudunu daha da kırıyor. Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’nden bazı kalemleri paylaşan Melik, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi açıklandı. Son 1 yılda; Mazot %236 Gübre %227 Yem %145 İlaç %111 zamlandı.Ama desteklemeler 1 yılda bu kadar artış göstermiyor. Hemen hemen bütün tarımsal ürünler maliyetinin altında satılıyor. Çiftçi bu şartlarda nasıl üretim yapsın.” Dedi.
Çiftçilik mesleği can çekişiyor!
Tarım ülkesi olan ve tarım ürünleri yetiştirmede dünyanın sayılı ülkeleri arasına giren fakat son yıllarda artan girdi maliyetlerinden dolayı gerileme kat eden Türkiye, eski günlerini mumla arıyor.
Yayınlanma :
22.11.2022 16:16
Güncelleme :
22.11.2022 16:16


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: