Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremde onca vatandaşın hayatını kaybetmesi sonucu bir çok ürüne zam getiren fırsatçılar depremden önce normal fiyatlarda satılan ürünleri depremden sonra iki katına çıkarmaya başladı.
Temel ihtiyaç ürünleri, ısınma barınma yiyecek, içecek fiyatları olduğundan daha yüksek fiyatlarda satılmaya başladı.
Özellikle depremden etkilenen 11 ilde hasar gören binaların yıkılma kararının çıkmasından sonra bazı emlakçı ve ev sahipleri depremzede vatandaşlardan fahiş kira fiyatları talep ediyor.
11 ilin valiliğini ve ilçe kaymakamlarını harekete geçiren kiradaki fahiş fiyatlarına bazı partilerde çözüm önerilerinde bulunuyor.
Depremden az hasarla kurtulan şehirlerden Şanlıurfa’da da bazı emlakçıların fahiş kira fiyatı istendiği iddiaları üzerine Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğünü harekete geçirdi.
Yapılan ihbarlar üzerine Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Şanlıurfa’daki bazı emlak ofislerini denetleyerek 21 emlak ofisinden 14’üne idari para cezası uyguladı.
Şanlıurfa’da deprem sonrası kira fiyatlarının denetlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda fahiş ev kirası talep eden fırsatçı emlakçılara göz açtırılmıyor.
6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli depremde etkilen Şanlıurfa'da depremin ardından fahiş fiyat yükselten emlakçılara yönelik denetimler hız kesmeden devam ediyor.
Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen denetimlerde ekipler, emlak ofislerini teker teker denetleyerek kanuna aykırı davranan ve kiracılara fahiş fiyatlar uygulayan emlak ofislerine yüklü miktarda para cezaları uygulandı.
Yapılan denetimlerde ekipler, 21 emlak ofisinde incelemelerde bulundu. Prosedürlere uymadığı tespit edilen 14 emlak ofisine idari para cezası uygulandı.
VALİ AYHAN UYARMIŞTI!
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan yaşanan depremden dolayı emlakçıların kira fiyatlarında yaptıkları artışlarına üzüldüğünü böyle bir dönemde birlik ve beraberlik içinde hareket etmek yerine fahiş fiyat uygulamasının doğru olmadığını ifade etti.
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da fırsatçı bazı ev sahiplerinin kira fiyatlarında fahiş artışlar yapmasına ilişkin sert bir açıklamada bulundu.
'İşgüzarların varlığı bizi üzüyor, bilhassa takip ettireceğim'
Vali Ayhan, "Devlet-millet el ele verip bu zorlukları aşmak için ekmeğimizi bile ikiye bölüp paylaşıyorken, bu durumu fırsat bilen işgüzarların varlığı bizi oldukça üzüyor. Fahiş kira artışı yapıldığına dair haberler duyuyoruz. Bu konuyu da bilhassa hukuken yakından takip ettireceğim!" dedi.
Fahiş kira fiyatları isteyen emlakçılara yönelik denetimler Şanlıurfa’da devam ediyor.
HÜDA PAR’DAN ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Yaşanan depremden dolayı evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların barınma ihtiyaçlarının nasıl giderileceğine dair iki çözüm önerisini kamuoyuyla paylaşan Hüda Par Şanlıurfa İl Başkanı Emin Aslan birinci öneri olarak belediyeler hazine arazilerinin üzerine konutların inşaat yapılması, diğeri de kurulacak bir kooperatifle Büyükşehir Belediyesi de hazine arazisi olan arsaları ev ihtiyacı olanlara hibe etmesi. Olduğunu dile getirdi.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Hazırladığı çözüm önerilerini şu şekilde dile getirdi.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, HÜDA PAR olarak bu hafta yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen, yaşadığımız deprem sürecinden sonra artan kira ve konut fiyatlarına yönelik çözüm olarak 2 projeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Biliyorsunuz deprem sonrası TOKİ tarafından yapılacak olan belli bir sayıda konut var. Fakat bu, Şanlıurfa'daki yüksek konut fiyatlarını çok da etkilemeyecektir, dedi.
Özaslan, Urfa'daki yüksek konut fiyatlarını aşağı doğru çekmek ve bir dengede tutabilmek için iki çözüm önerimiz olacak; Birincisi, belediyeler hazine arazilerinin üzerine konut yapsınlar ve maliyetine halka satsınlar. Biliyorsunuz ki bir konutun maliyetini etkileyen en önemli girdi, arsadır. Hazine arazileri üzerine belediyeler konut yapıp maliyetine halka satarsa otomatikman maliyetler aşağı doğru çekilecektir.
İkinci proje ise şu; halk bir araya gelsin, kooperatif usulü 50, 100, 200 kişi bir araya gelip belediyeye başvuruda bulunsunlar. Büyükşehir Belediyesi de hazine arazisi olan arsayı bedava olarak onlara hibe etsin. Onlar da o arsa üzerine kendi evlerini yapsınlar.
Her iki proje önerisinde de bu evler 20 yıl boyunca satılığa çıkarılamasın ve başka birine devredilemesin. Sadece ilk kez ev sahibi olacak olan vatandaşlar gelsin bu uygun fiyatlı evlerde otursun ve ev sahibi olsunlar, dedi.
GAYRİMENKUL RANT VE ZENGİNLEŞME ARACI OLMAKTAN ÇIKARILMALIDIR
Son olarak Özaslan; bu iki proje gerçekleşirse Şanlıurfa'daki konut fiyatları otomatikman aşağıya doğru çekilecek ve kira fiyatları da otomatikman aşağıya doğru çekilecek ve bir denge oluşacak. Bu projelerde temel strateji, gayrimenkulü rant ve zenginleşme aracı olmaktan çıkarmaktır, diyerek temel ihtiyaç olan barınmanın (konutun) rant ve zenginleşme aracına çevrilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Yorumlar
Kalan Karakter: