Urfalı marangoz esnafı kentte olmayan yeşilliğe dert yandı…
Sıcaklıkların 45 dereceyi bulduğu Şanlıurfa'da vatandaşlar, evlerinde yatamaz hale gelince ‘dam palas’ hazırlıklarını devam ettiriyor. Çevresi demirden, tabanı tahtadan olan yataklar için marangoz ve demircilere akın eden vatandaşlar, geceleri rahat uyuyabilmek ve faturalardan kurtulmak için dam palas siparişlerini arttırıyor.
Şanlıurfa’da son iki haftandan beri uzmanlar adını cehennemin mitolojik muhafızlarından Cerberus'tan alan sıcak hava dalgası için ardı ardına uyarılarda bulunuyor. Sıcak havaların arttığı Şanlıurfa’da vatandaşlar ne yapacaklarını şaşırdı.
Özellikle elektrik faturalarının kabarık gelmesi vatandaşları her ne kadar dam palaslara yönlendirse de ne yazık ki gelen zamlardan dam palaslarda nasibini aldı. Geçen sene demirleri ile 3 yataklı dam palas fiyatı 1500 ile 2000 lira arasında değişirken bu sene 4 binlere kadar çıktı.
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alan Oduncular Pazarında esnaflar, “Dam Palaslara” kırsal kesim ve Şanlıurfa’nın hayatlı evlerinde ciddi bir talebin olduğuna dikkat çekti.
Şanlıurfa’da tarım işi ile uğraşan insanların tarla başlarında yılan, kene ve sineklerden korunmak için dam palaslara daha fazla talep ettiklerini anlatan marangozcular hayat pahalılığının bu ürünleri de etkilediğini söyledi.
Son günlerde kuzeye doğru ilerleyen antisiklon Hırvatistan’da orman yangınlarına neden olurken; İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’de sıcaklığın 45C’nin üzerine çıkması bekleniyor.
“ŞANLIURFA’NIN BU KADAR SICAK OLMASI KLİMALARIN ÇOK YAYGIN OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR”
Dam palaslara daha çok kırsal kesimlerde rağbetin arttığını söyleyen Abdurrahman Bişer ilk defa bu kadar pahalılık görüyorum diyerek, "Ben bu mesleği 40 yıldır yapıyorum. Özellikle bu mevsimlerde kırsal kesimde yaşayan insanlar bizden daha çok üstüne yatılmak için tahta alıyorlar. Tabi bu tahtalar da kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Kalitesine göre tahtadan tahtaya değişiklik gösterir. Özellikle Viranşehir ve Siverek ilçelerimize çok gönderiyoruz. Buralar daha çok tarım işiyle uğraştıkları için tarla başlarına kurarak orada uyuyorlar, biliyorsunuz bu yazın ortasında çadırların içerisinde uyulmuyor. Urfa'nın hayatlı mahallelerinde yaşayan insanlar da dam palas tahtalarını tercih ediyor kimileri ise damın üstüne yatıyorlar. Urfa merkezde insanlar ya klimayı ya da balkonları tercih ediyor. Klimanın önünde yatmak zaten sağlığımız açısından çok mantıklı değil, balkonlarda yatıldığında ise balkonların yarısı zaten betonla örülü havayı iyi geçirmediği için odadan pek bir farkı olmuyor. İklimimizin bu kadar sıcak olmasının en büyük etkeni ilimizde çok fazla klimanın yaygın olması, Ben geçenlerde Karadeniz'e gittim Karadeniz'de tek bir klima dahi yok. Temmuz’un ortasıydı ve biz orada yağmur gördük gittiğimiz otelde bile klima yoktu. Memleketimizde bulunan yeşilliğin az olmasından kaynaklı hava sıcaklığı da çok fazla oluyor. Belediyelerin Şanlıurfa'ya uygun ağaçları dikmesi gerekirken hiçbir faydası olmayan ağaçları ektikleri için Şanlıurfa’daki sıcaklıkları bir türlü kıramıyoruz. Oysaki Şanlıurfa'da her taraf yeşillik olsa insanlar en azından o yeşil alanlara Akın ederler” dedi.
“FATURALAR KABARIK GELDİĞİ İÇİN VATANDAŞLAR DAM PALASLARA YÖNELDİ”
Faturaların kabarık olmasından dolayı vatandaşların çareyi dam palaslarda aradığını söyleyen Sait Dilekçi, “Tahta işine her zaman bir rağbet vardır. Eskiden Şanlıurfa'da daireler bu kadar yokken hayatlı evler vardı insanların damlarında yatacak tahtları vardı içerisine tahtları koyarlar etrafına bir perde çekerler ve içerisinde uyurlardı. Şu anda artık Şanlıurfa'da çoğu yerde bina olmasından kaynaklı insanlar artık dam palasları kullanmıyorlar, fakat kırsal kesimlerde olsun Urfa'nın özellikle Eyyübi’ye kesiminde hayatla evlerin olmasından kaynaklı insanlar daha çok dam palas kullanıyorlar. Şu anda ise insanlar yemeklerini parklarda yiyorlar ta ki uyumaya yakın insanlar evlerine gidiyorlar çünkü düşünün akşam saatinden sabaha kadar klimayı yakarsanız Bu kez faturalar çok yüksek gelir, insanlar o yüzden parkları yeşil alanları tercih ediyor. Park konusuna değinmişken şunu da söylemek istiyorum özellikle Şanlıurfa'da park görevlileri saat 18.00'da parkları suluyorlar ve o insanlar zaten saat 18.00'dan sonra parkları kullanıyorlar parklara gidip yemeklerini yiyorlar, çaylarını içiyorlar fakat her taraf ıslak olduğu için o insanlar parklara gidemiyor. Ağustos ayına girmemize rağmen dam palaslara kırsal kesimlerden fazla rağbet var. İnsanlar şu anda pamuk ektiler, domates veya Bostan ektiler ve bunların başında beklemeleri gerekiyor. İşte bu yüzden tarlalarının başına bir tane dam palas koyarak orada kalıyorlar” şeklinde konuştu.
“İNSANLARA FİYAT SÖYLERKEN GERÇEKTEN ÇEKİNİYORUM”
Osman Varlık "Havaların sıcak olması dam palaslara ilgiyi her geçen gün artırıyor. Özellikle Siverek, Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinde çok fazla dam palaslarımız gidiyor. Biliyorsunuz oradaki evler daha çok müstakil oldukları için insanlar dam palas kullanmayı tercih ediyor. Bir de oralarda tarlalardan kaynaklı akrep yılan olduğu için insanlar dam palasta yatmayı tercih ediyor. Urfa'da daha çok balkonlarda yattıkları için fazla tercih edilmiyor, fakat az önce de dediğim gibi ilçelerde tarlalarla da uğraştıkları için şu anda bir rağbet var. Fiyatlar her geçen gün arttığı için bizler de artık kontrol edemiyoruz. Bugün vatandaşa 100 lira diyoruz vatandaş alıyor, ertesi gün geliyor 150 diyoruz yine alıyor, 200 diyoruz yine ağlıyor çünkü vatandaş mecbur kalıyor. Elektrik faturasını ödeyeceğine dam palasları tercih ediyor en azından onu sürekli kullanabilecek. Dam palasları biz yataklara göre yapıyoruz yatağa göre fiyat belirliyoruz. 3 yataklının fiyatı 1000 liradan başlıyor. Her bir yatağı 400 liradan satıyoruz ve buna demiri biz eklemiyoruz demirsiz hali 400 lira tabii buna bir de demir falan ekliyorlar, kenarlarında ayaklarını tutturmak için tahmini olarak 3 ayaklı 4 bin, 5 bine falan kullanıcıya mal oluyor diyelim. Ben 40 yıllık esnafım böyle zorlukları ilk defa görüyorum, insanlara fiyat söylerken gerçekten çekiniyorum” sözlerine yer verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: