Sabah erken saatlerde uyanan vatandaşlar, sabah namazının ardından keseceği kurbanlıkları araçlara bindirerek kapalı semt pazarlarının yolunu tuttu. Kasapların yanı sıra eşlerine yardım etmeye gelen kadınlar onlarla birlikte etleri parçalayarak hisseleri böldü.
Şanlıurfa’da vatandaşlar kentin farklı noktalarında oluşturulan alanlarda kurbanlıklarını kesmeye başladı. Kimi vatandaşlar kurbanlarını kendileri kesmeyi tercih ederken kimi vatandaş ise kesim alanına gelen kasaplara kurbanlarını kestirdi.
Kurban kesim yerlerinde tekbir ve salavatlar eşliğinde ilk kurbanlıklar kesilirken, büyükbaş hayvanlar vatandaşlara kesim sırasında zorluklar yaşattı.
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Ahmet Yesevi Mahallesi ’nde kurbanlık kesimi için gelen vatandaşlar kesim yerleri olarak belirlenen kapalı semt pazarları için belediye başkanlarına da teşekkür etti.
Kurbanlık fiyatlarının geçen seneye oranla yüksek bulduklarını kaydeden vatandaşlar bu sene kurbanlık alırken zorlandıklarını belirtti. Kimi vatandaş ise borç ile kurbanlık aldığını söyledi.
“VATANDAŞ BÜYÜKBAŞ KURBANA YANAŞAMIYOR”
Geçen seneye oranla kurbanlık fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu kaydeden Hasan muhacir " Büyükbaş bu sene pahalı olduğu için mecburen bizler de küçükbaş kesmek zorunda kaldık. Eskiden canlı kurban etinin kilosu 36 liraydı bu sene ise 100'ün üzerine çıkmış hal böyle olunca bizler de küçükbaş kesmeyi daha makbul gördük. Şu anda küçükbaş kestim o da bana 6 bin liraya mal oldu büyükbaş hissesine giren arkadaşlarım vardı onlarınki 12 ile 13 bin lira arası geldi. Onlarda kişi başı benim ise 6 bin geldi. Buraya kurbanlık kestirmeye gelen çoğu kişiye baktım çoğunlukla küçükbaş hayvana yönelmiş durumda çünkü büyükbaşta gerçekten fiyatlar çok pahalı vatandaş kurban almakta zorluk çekebilir. Vatandaşların çoğu bu sene kurban bile kesemedi. Fiyatlar bu sene haddinden fazla. Sadece bu fiyatları demiyorum tabi besiciler de haklı bir yandan yem fiyatları ne kadar olmuş adamlar belki de zararına satıyor” dedi.
“KURBANIMIZI BORÇLA ALMAK ZORUNDA KALDIK”
Kurban fiyatlarındaki artışlardan dolayı keseceği kurbanı borçla aldığını söyleyen Sinan Kubat fiyatların yüksek olmasından dert yanarak "Belediyeler tarafından kurban kesimi için bize kapalı semt pazarları verildi çok güzel oldu fakat diğer yandan bakacak olursak kurbanını kesen vatandaşlar pisliği olduğu gibi bıraktığı için bu biraz sıkıntı oluyor. Geçen seneye oranla kurban fiyatları çok pahalı oldu bizler de kurbanımızı borçla aldık fakat borçla olur mu?, kurban olmaz onu da biliyoruz ama yapacak bir şey yok. Bu sene böyle baktığımızda büyükbaş hayvan 100 binin altında yok fiyatlar gerçekten çok pahalı benim çoğu akrabam da kurban kesmedi zaten. Fiyatların yüksek olması vatandaşları iki arada bir derede bırakıyor. Vatandaşlar bir yandan dini görevlerini yerine getirmek isterken öte yandan fiyatların bu kadar yüksek olması ne yazık ki vatandaşları zor durumda bırakıyor” ifadelerini kullandı.
“KURBANLIK TAMAMEN BÜTÇE MESELESİ”
Bu sene kurban kesimi yapılan yerde çoğunlukla küçükbaş hayvanın kesildiğini aktaran Feride Doğan "Biz iki tane kurban kestik küçükbaş daha uygun olduğu için küçükbaşı tercih ettik. Bir tanesini kendim için, bir tanesine de eşim için kestik. Tabii kurbanı herkes gücü kadar kesiyor. Bizler küçükbaşı dediğim gibi daha uygun bulduk. Tabii her bütçeye uygun kurban da var. Durumu olan 3.5 kişi bir büyükbaş kesiyor kimisi 7 hisse diye ayırıyor. Bazı insanlar küçükbaş bile kesemiyor dediğim gibi bütçe meselesi bütçesi uygunsa daha büyük kesiyorsun bütçen uygun değilse küçükbaş kesiyorsun. Bu sene zaten vatandaşların çoğu küçükbaş kesiyor. Fiyatları en azından daha uygun oluyor” şeklinde konuştu.
“URFA’DA ÇOĞUNLUKLA BÜYÜKBAŞ TERCİH EDİLİYOR”
Kesim için geldiğini anlatan kasap Mahmut Çiftçi "Ben buraya kesimci olarak geldim küçükbaş daha çok kesiyorum. Küçükbaşı 150 liradan kesiyorum şu ana kadar 10-15'e yakın koyun kestim. Urfa'da çoğunlukla küçükbaş tercih ediliyor” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: