Şanlıurfa'nın kültür ve turizm alanında önemli bir etkinliği olan 1. Uluslararası Şanlıurfa Kültür ve Turizm Buluşmaları, birçok belediye ve acentenin katılımıyla Karaköprü ilçesinde yer alan Fuar merkezinde açıldı. Yoğun katılımın olduğu fuarda stantlar hünerlerini sergiledi.
Çarığıyla, yemenisiyle, pekmeziyle, peyniriyle, kahvesiyle, çiğköftesiyle, el sanatlarıyla birlikte Fuar Merkezinde renkli stantların yanı sıra çalınan Urfa türküleri ve çiğköftesiyle de gelen ziyaretçiler çifte bayram sevinci yaşadı.
Sabah saatlerinde başlayan Kültür Turizm Buluşmaları hem yerel hem de ulusal basın tarafından ilgiyle takip edildi. Programın açılışı protokol konuşmaları ile yapıldıktan sonra ve stantların ziyaretiyle devam etti.
ZİYARETÇİLERİMİZİN MUHAKKAK İLÇEMİZİ GÖRMELERİNİ TAVSİYE EDERİZ
Stantta mikrofonlarımıza konuşan Ceylanpınar Belediye Başkanı Feyyaz soylu Ceylanpınarlıların misafirperverliğine dikkat çekerek şu sözlere yer verdi “Urfa'ya gelenler neden bizim ilçeyi tercih eder diye soracak olursanız adı üstünde Ceylanpınar canlı ceylanlarımız için gelsinler, Ceylanpınar’ın sıcak insanlarını görmeye gelsinler. Ceylanpınar'daki insanların misafirperverliğini görsünler ki her yerde muhakkak vardır fakat Ceylanpınar bir başkadır. Şu anda 1. Uluslararası Kültür Buluşmaları ilk defa Şanlıurfa'da düzenleniyor tabi biz bu buluşmaların devamlılığını istiyoruz hem ilçemizi hem Şanlıurfa’mızı tanıtmak adına çok güzel bir çalışma oluyor. Urfa’nın Hem kültürel hem sosyal yaşantısını bütün dünyaya göstermesi gerekiyor. Şu anda farklı il ilçelerden gelen insanlar bizim kültürümüzü görüp kültürümüzü tanıyorlar. Tabi bu tanıtımlar çok güzel oluyor bir ile yerleşmeden bir ile taşınmadan o ilin kültürünü öğreniyorsunuz, bu hem bizim için iyi oluyor hem de gelen misafirler için iyi oluyor en azından kültür farklılıklarımızı görüyoruz” dedi.
BU TARZ BULUŞMALAR ŞEHRİMİZİN TANITIMI İÇİN ÇOK İYİ OLUYOR
Bozova Belediyesi Halkla ilişkiler Basın Daire Müdürü Mehmet Selim Şahin ise fuarlarında kadınlar tarafından yapılan ürünlerin yanı sıra ilçeyle özdeşleşen tatlarını tanıtarak sözlerini şöyle sürdürdü “Bugün Şanlıurfa’mızda Kültür Turizm Buluşmaları kapsamında geldik. Bizler de bugün bu buluşmalar kapsamında yerimizi aldık. Gerek Bozova ilçemizi tanıtmak adına gerek tarihi yerlerimizi gerek ise turizm için katkı sağlayacak alanlarımızı tanıtmak için bugün bu standa geldik. Bu standımızda ablalarımızın yapmış olduğu el emeklerini sergiledik.
Urfa fıstığımızı, isotumuzu, karpuzumuzu tanıtıyoruz. Bu Tarz buluşmaların Şanlıurfa'da sürekli yapılması gerekiyor. Zaten Şanlıurfa 12 bin yıllık bir geçmişe sahip, gerek Karahantepe ile Göbeklitepe ile Balıklıgöl ile çok geniş çaplı bir tarihi barındırıyor. En basitinden bugün Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Osmanlı'dan Selçuklu döneminden kalan Çarmelik Kervansarayı, Bozova merkezdeki Kırmızıpınar Camisi'nden tutun bunların hepsi ne kadar çok uluslu ne kadar geçmişten tarihe önem veren topraklar olduğunu kadim bir şehir olduğunu zaten gösteriyor” şeklinde konuştu.
GEZDİRDİĞİMİZ ZİYERETÇİLERİMİZ URFA’YA HAYRAN KALIYOR
Surlarıyla harikalar diyarını andıran Diyarbakır standında yerini alan profesyonel turist rehberi Metin Özçek "Şanlıurfa hakikaten önemli bir yer tarım coğrafyasının en güzel yerlerinden bir tanesi, gerek arkeolojik açıdan, gerek inanç turizmi açısından merkezi yerlerden bir tanesidir. Az önce de dediğim gibi turistleri buraya gelip gezdirdiğimizde beğendikleri yerlerin başında istisnasız Urfa geliyor. Bu anlamda böyle bir fuarın yapılması çok önem arz ediyor. Bizler de Diyarbakır'ın bazalt taşlarından bir stant oluşturduk burada Diyarbakır'ın yöresel külümçenesini, tatlısını tanıtıyoruz. Diyarbakır'da bulunan 4 ayaklı minare çok eski bir minaredir. İslam coğrafyasında çok ender bulunan bir mimari yapısı var. Bu caminin 4 tane ayağı var 4 ayak üzerinde ana gövdesi var her bir ayağı İslam'ın bir mezhebini temsil etmektedir. Ana gövdesi ise İslam'ı ifade eder” ifadelerini kullandı.
BİZLER SOĞUK MENENGİÇİMİZİ TANITIYORUZ
Şanlıurfa’ya gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapan gerek tarihi taşlarıyla gerek tarihi yerlere yakınlığıyla bilinen EL- Ruha Otel Yönetim Kurulu Başkanı Harun küçük ise şu ifadeleri kullandı “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen bu fuarda bizler de yerimize aldık. İnşallah bu birlik beraberlik her sene ileri taşıyarak her sene bunu kat ve kat daha ileri noktalara taşıyacağız. Bugün buradaki katılımdan da çok memnun kaldım. Çevre şehirlerden belediyeler burada katılım sağladılar bizler de burada kendi yerimize alarak hem Urfa hem de diğer illerin kültürlerini insanlara tanıtmaya çalışıyoruz. Biz ise burada soğuk menengiçimizi tanıtıyoruz.
Soğuk menengiç bizim buluşumuz ve buradan hakikaten de biraz önce milletvekillerimiz, gastronomi şefinden Ömür akkor ve Ramazan Bingöl bizim bu sunumlarımıza hayran kaldılar. Biz Şanlıurfalılar olarak elimizdeki cevherleri inşallah burada sergileyeceğiz daha da ileri boyuta taşıyarak Urfa'nın tanıtımı konusunda üstümüze düşen i yaparız. Şanlıurfa'da gastronomisinden tarihine kadar turistlere tanıtılacak o kadar şeyimiz var ki Urfa başlı başına zaten bir harika ve yeni keşiflerle birlikte Şanlıurfa daha iyi yerlere gelecek buna olan inancımız tamdır” sözlerine yer verdi.
TAKORAN FESTİVALİMİZE HERKESİ BEKLİYORUZ
Şanlıurfa’nın en büyük ilçelerinden biri olan Siverek, Belediye tarafındn kurulan stanta tanıtımın yanı sıra Eylül ayı içerisinde yapılacak olan Takoran Festivali çağrısında bulunarak “Bizler Şanlıurfa'nın en kalabalık ilçesi olan Siverek’imizin tanıtımı için geldik. Buraya gelen ziyaretçilerimize Siverek’imizin yöresel yiyeceklerini tanıtmak için stantta yerimizi aldık. Örnek verecek olursam Siverek tavamız var yakın bir süre içerisinde Siverek tavamızın patentini yeni aldık, Siverek’imizin Şire Üzümü var tabi şuan burada bulunan üzüm Şire Üzümü değil, çünkü bizim Şire Üzümümüz 15-20 gün sonra çıkıyor. Pekmezimiz var Karacadağ pirincimiz var.
Pirinç normalde şeker hastalarına çok sakıncalı oluyor fakat Karacadağ pirincini biz öneriyoruz yiyebildiğiniz kadar yiyin. Siverek bana göre Güneydoğu'nun en misafirperver ilçesidir. Tabi Siverek'e gelip görmek lazım ve kültürel faaliyetlerimizi görmelerini istiyoruz. 20-21-22 Eylül'de Takoran Festivalimiz var, Takoran Festivali'nde çadırını al gel kampanyamız var buradan sizin aracılığınızla bütün insanlara sesleniyorum 20 -21- 22 Eylül'de Takoranda buluşuyoruz herkesi de bu festivalimize bekliyoruz” diyerek çağrıda bulundu.
YEMENİ DE MODERNLEŞMEYE GİDİYORUZ
Yaklaşık olarak 20 seneden beridir Gaziantep’te yemeni yaptığını belirten Metin Tan "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde deri sanatları ile uğraşıyorum. Yaklaşık 20 yıldır yemeni yapıyorum. Antep'te muhakkak herkesin evinde bir yemenisi vardır. Tabi yağışlı havalarda yemeni giymeyi tavsiye etmiyoruz çünkü bunlar ham deri olduğu için suyu çekiyor bizler daha çok yaz aylarında giyinmesini tercih ediyoruz. Yaz aylarında kesinlikle ayakları kokutmuyor ve terletmiyor. Yani bunu giydiğinizde ayakkabı giymemiş gibi oluyorsunuz çünkü o kadar hafif ki gerçekten ayakkabı olup olmadığını fark etmiyorsunuz. Tabii Biz yemenide ise modernleşmeye gittik eski insanların kullandığı yemeniyi farklılaştırıp daha modern görünümlü yemeniler sergiliyoruz” dedi.
BİZLER KADINLARIMIZIN EMEKLERİNİ BURADA SERGİLİYORUZ
Bozova Belediyesi Kadın Kültür Merkezi’nde eğitim veren Burcu Gürkan " Biz aile destek merkezi olarak kadınlarımızın yapmış olduğu el emeklerini burada tanıtıyoruz. Kendilerini psikolojik olarak rahat hissetmeyen kadınlarımız kurslarımıza gelerek keyifli vakitler geçiriyorlar hem eğleniyorlar hem aile bütçelerine katkı sağlıyorlar hem de kafalarını dağıtıyorlar. Kadınlarımız tarafından yapılan teraryum, kemer, cüzdanlar biz bunları buraya getirip tanıtıyoruz tanıtım gelirlerinden veya satışlardan aldığımız ücreti tamamen kadınlarımıza harcıyoruz. Bizim standımız tamamen kadınlara yönelik de diyebilirim hani hem Bozova'nın tanıtımı hem de kadınlarımızın emeğini Urfa'ya taşıdık Urfa'ya gelen ziyaretçilerimizin ayağına getirdik onları Urfa’mıza davet ediyoruz” sözlerine yer verdi.
BİZİM MESLEĞİMİZ UNUTULMAYA YÜZ TUTUYOR
Gaziantep Belediyesi GASMEK’te eğitim veren aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Devlet sanatkarı olan Murat Alkan "Ben Sedef kaplama ustasıyım. 39 yıldır bu sektörle uğraşıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda devlet sanatkârıyım. Şu anda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASMEK eğitim kurumlarında ve el sanatları merkezinde usta öğretici olarak çalışıyorum. Tabi burada sergilediğimiz ürünlerin hepsi el emeği olduğu için gerçekten yoğun bir ilgi ve talep var. Tabi biz bu mesleğimizi her ne kadar güzel anlatsak da mesleğimiz unutulmaya yüz tutuyor hatta bizler son nesiliz diyebilirim. Kurslar olduğu müddetçe insanların biraz katılımı oluyor ondan sonra öyle ilgi duyan insanlarımız maalesef yok” diyerek sözlerini noktaladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: