Zeytin, Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişen ve zeytingiller ailesine mensup bir bitki olarak öne çıkıyor ve Türkiye’de en çok tüketilen faydalı besinler arasında yerini alıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman'da da Zeytin ağaçları bulunuyor. Kahvaltıların gözdesi olan zeytin, yağ yapımında kullanılırken güzellik sektöründe de tercih edilmeye devam ediyor.
Şanlıurfa’da tezgahlarda yerini almaya başlayan zeytin fiyatları ise merak edilmeye başladı. Geçen yıl zeytin fiyatları uygunken bu yıl dolar, euro ve enflasyonda ki dalgalanmalardan dolayı zeytinde bu olumsuz yönde seyreden havadan nasibini aldı. Zeytin işiyle uğraşan esnaflar, geçen seneye göre fiyatların 3 katına çıktığını açıkladılar.
ZEYTİN DÖNEMİ BAŞLADI
Yıllardır zeytin işiyle meşgul olan Mustafa Taş, zeytinin sezonun açıldığı fakat satışların şu an için durgun olduğunu belirterek; “yıllardır zeytin işi ile uğraşıyorum. Zeytin dönemi yavaş yavaş başladı. Şu an satışlarımız sezon yeni başladığı için satışlarımız çok ağır gidiyor önümüzdeki haftalarda satışlarımız artmaya başlayacaktır” dedi.
VATANDAŞLAR FİYATLAR KONUSUNDA ŞİKAYETÇİ
Vatandaşların bu yıl zeytin fiyatlarını çok pahalı bulduğunu ve geçen yıla oranla fiyatların 3 katına çıktığını aktaran Mustafa Taş, “Gelen vatandaşlar genellikle fiyattan çok şikayetçi oluyorlar fiyatları çok pahalı buluyorlar. Geçen seneye göre zeytin fiyatları 3 kat arttı. Geçen geç sene kilosu 18 TL’ ye sattığımız zeytin bu yıl 60 TL oldu. Zeytin fiyatları 30 ile 35 TL arası değişiyor. Tabii ki bu fiyatlar zeytinin kalite ve cinsine göre değişebiliyor. Halhallı zeytini geçen yıl 8 TL idi bu yıl 30 TL oldu. Gemlik zeytini geçen yıl 16 TL idi bu yıl 50 TL oldu” şeklinde konuştu.
ZEYTİNDE FİYAT VE KALİTE FARKI VAR
Zeytin fiyatlarının, zeytinin kalitesine ve cinsine göre değiştiğini kaydeden Taş, “zeytinin büyük ya da küçük olması arasında pek bir fiyat farkı olmaz ama ben büyük zeytin tavsiye etmem küçük zeytin her zaman iyidir ve bereketli oluyor. Biz de şu an yaklaşık olarak 15 çeşit zeytin var. Bunlar Gemlik, Halhallı, Domat , Mazelin ve Tavşan yüreği gibi var. Tabii ki bu zeytinlerin arasında farklar vardır. Mesela Gemlik ve Mazelin hem tat hem de görünüş olarak tezgahların en güzeli olarak biliniyor” diyerek zeytin hakkında bilgiler verdi.
VATANDAŞLAR UCUZ OLANI ALIYOR
Şanlıurfalıların zeytin hakkında fazla bilgi sahibi olmadıklarını ve vatandaşların maddi koşullardan dolayı kaliteli zeytin almak yerine ucuz olanı aldıklarının söyleyen Mustafa Taş, “Şanlıurfalılar zeytin konusunda pek bilgi sahibi değiller. Mesela ucuz olduğu için halhallı zeytini alıyorlar. Biz ise Gemlik ve Mazelin zeytinin öneriyoruz ama insanlar pahalı olduğu için bu zeytinleri almıyorlar. Biz onların faydası için söylüyoruz ama onlar bize yanlış anlayıp sanki onları kandırmaya çalışıyoruz gibi anlıyorlar” ifadelerini kullandı.
ZEYTİN NASIL YAPILIR?
Zeytinin nasıl yapılması gerektiğine değinen Mustafa Taş, “bizim hem kırmak hem de çizmek için makinamız var. İsteyene burada veriyoruz isteyen de kendi evinde yapıyor. Evlerde yaptıkları zaman 5 kiloluk bidonlarda koydukları zaman suyu ve tuzunu iyi ayarlamaları lazım. Haftada bir suların değişmesi lazım. 3 haftada o zeytin hazır olmuş olur” dedi.
ZEYTİN SUYUNUN HAFTADA BİR KEZ DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM
Zeytin yapımı sırasında yapılan yanlışları açıklayan Taş, şunları söyledi:
“Zeytinin yumuşamaması ya da kötü olmaması için vatandaşlar suyun sık sık değiştirmemeleri lazım. Bazıları sürekli suyunu değiştiriyor ama bu yanlış olan çünkü sürekli değiştirdiği zaman zeytinin hem yağı hem de tadı gidiyor. Onun için sadece haftada bir kez değiştirilmesi yeterlidir. Zeytinin düzgün yapıp üstüne birkaç parça limon koyduktan sonra o zeytin bir yıl ömrü olur.”
ZEYTİN TARLADAN TEZGAHA GELENE KADAR NAKLİYE VE HAMAL ÜCRETİNDEN DOLAYI YÜKSELİYOR
Zeytini tarlada aldıkları fiyatla tezgâhta satılan fiyatların aynı olmadığını sebep olaraktan nakliye ve hamal giderlerini gösteren Taş, “biz bu zeytinlerin dışarıdan alıyoruz. Toplama yeri ise Nizip. Tabii ki o zeytinler Nizip’ten Şanlıurfa'ya gelinceye tarladaki fiyatla aynı olmuyor. Mesela Gemlik zeytini tezgâhta 60 TL, Nizip’te toptan yerinde 48 TL alıyoruz. Burada 55 TL'den başlayıp 60 TL'ye kadar satabiliyoruz. Bu fiyat farkı olması ise tarladan buraya gelene kadar nakliye ve hamal ücretinden dolayı yükseliyor. Bizim karımız ise 4-5 TL oluyor yine de biz fiyat konusunda müşterilere yardımcı olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“BİLDİKLERİ YERDEN ZEYTİN ALSINLAR”
Son olarak vatandaşlara uyarılarda bulunan Taş, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Zeytinleri her yerden almasınlar işi bilen püf noktalarını bilen insanlardan alsınlar. İnsanlar dükkânın önüne 3 kova zeytin koyuyorlar biz zeytinciyiz diyorlar. Onun için zeytinleri sadece bildikleri yerlerden alsınlar.”
Yorumlar
Kalan Karakter: