Trafiğe çıkacak olan sürücüler olası bir buzlanma ve donmaya karşı önlem almak için Kış lastiği araştırmalarına şimdiden başladı. Peki, kış lastiği ne zaman takılır, kış lastiğinde fiyatlar ne kadar ve Urfalılar neden kış lastiği taktırmıyor? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde…
Kışın kaygan yollarda güvenli trafik akışını sağlamak amacıyla getirilen Kış lastiği uygulaması, her ne kadar zorunlu kılınsa da sürücüler, Şanlıurfa’da kar yağışı olmadığı için gerek duymadıklarının altını çizdi.
Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta tarihinden başlayarak 1 Nisan tarihine kadar devam edecek. Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak kış lastiği kullanmaktadır.
Hayat pahalılığından dolayı kış lastiği taktırılmadığının altını çizen Urfalı oto lastikçiler, ikinci bir neden olarak Şanlıurfa’da kış aylarının yoğun kar yağışlı olmamasına bağladı.
“KIŞ LASTİĞİNİ ZORUNLULUKMUŞ GİBİ DEĞİL, CAN GÜVENLİĞİ İÇİN TAKTIRMALIYIZ”
Kış aylarında takılan lastiklerin sadece bir zorunluluk olarak değil, güvenlik açısından taktırılması gerektiğini söyleyen Oto lastikçi Veyis Topaç şu ifadeleri kullandı, "Kışın muhakkak kış lastiği taktırmalıyız, canımızı tehlikeye atmak istemiyorsak kış lastiğini muhakkak kullanmalıyız. Bizim bazı yollarımız beton ve kaygan olduğu için kış aylarında ıslak ve buzlu olabiliyor. Bu kış lastikleri ise o zeminlerde ani bir fren tuttuğumuzda bizleri koruyabiliyor. Yaz lastiğinin tabakası kış lastiğine göre ince olduğu için kayabiliyor bu yüzden kış lastiği takarken sadece bir zorunlulukmuş gibi değil, can güvenliğimiz için taktırmamız gerekiyor” dedi.
“UCUZ LASTİK HAYATINIZI MAHVEDEBİLİR”
Ekonomiden dolayı insanların daha düşük bütçeli lastikleri tercih ettiğini belirten Topaç, “Lastiği alırken fiyatına bakılmadan kaliteli olanı alınmalı, insanlar bazen ekonomiden dolayı en ucuz olan lastiğe kaçabiliyor fakat ucuz lastik hayatınızı mahvedebilir o yüzden kış lastiği kullanırken bilindik markaların olmasına özen gösterin. Şanlıurfa'da en çok Lassa ve bridgestone lastikler tercih ediliyor. Bu lastikler bölgemizde uyumlu olduğu için en çok bu lastiklerin satışını yapıyoruz” şeklinde konuştu.
“KENDİMİZE NASIL KIŞLIK ALIYORSAK, ARACIMIZADA AYNI ÖZENİ GÖSTERMELİYİZ”
Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren lastikçi Topaç, “Bölgemizde çok yoğun bir kar yağışı olmadığı için insanlar kış lastiği taktırmak istemiyorlar, oysaki kış lastiği ince bir zeminden kayma riskine karşı bile koruyabiliyor. Bugün kışın kendimize nasıl bot ve montlar alıyorsak aynı şekilde arabalar içinde kış lastiği taktırmalıyız. Kış için takılan lastikler zaten 4 sene gidebiliyor. Yani şu anda aldığın bir lastiği 4 sene boyunca kullanabiliyorsun evet fiyatlar her ne kadar değişse de o kadar büyük bir zammın olduğunu düşünmüyorum” sözlerine yer verdi.
“FİYATLARIN YÜKSELMESİ İŞLERİMİZİ DURMA NOKTASINA GETİRDİ”
Lastik takımında fiyatlandırmanın otomobilden otomobile farklılık gösterdiğini anlatan Ali Rıza Yılmaz, "Kış lastiği gerçekten çok önemlidir yazın nasıl yaz lastiği takıyorsak kışın da aynı şekilde kış lastiğini taktırmak gerekiyor. Kış aylarında yollardaki buzlanma ve kar nedeniyle kış lastiği bizi bu olumsuzluklardan koruyabilir. Lastik takımından her arabanın fiyatlandırması farklı oluyor, biliyorsunuz hayatın her alanına hemen hemen zam yapıldı tabi bu zamlardan lastik fiyatları da nasibini aldı. En uygun lastik fiyatlarımız 7500 liradan başlıyor dediğim gibi her arabanın ebatı farklı olduğu için lastik fiyatlarında da farklılık olabiliyor. Geçen sene lastik fiyatları daha uygundu bu sene artan fiyatlardan dolayı ve kimisi de Şanlıurfa'da kışın çetin geçmediğinden dolayı kış lastiklerini taktırmayı düşünmüyorlar. Eskiden az da olsa işimiz oluyordu şu anda lastik fiyatlarının yükselmesi ile de artık işlerimiz durma noktasına geldi diyebilirim” şeklinde konuştu.
“LASTİK DEĞİŞİMİ SONRASINDA ROT BALANS AYARLARI MUHAKKAK YAPILMALI”
Lastik değişimi sonrasında rot balans ayarlarının muhakkak yapılması gerektiğini aktaran İsmail Düz sözlerine şu şekilde başladı, "Lastik takıldıktan sonra rot balans ayarları da yapılması gerekiyor. Rot balans ayarı dediğimiz lastiğin yolda kaymaması için yapılan bir işlem oluyor. Urfa'da çok fazla rot balans ayarı yapılmıyor sadece kış lastiğini taktırıp gidiyor. Rot ayarı, lastik değişiminden sonra lastiğin sağa sola çekmemesi için yapılan işlemdir. Balans ayarı ise lastik ve janta ayrıldıktan sonra titreme yapmasını önleyen işlemdir” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: