TÜRK-İŞ, aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 14 bin 431 liraya; gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 47 bin 9 liraya yükseldi. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18 bin 796 lira olarak belirlendi.
Aylık gıda enflasyonuna da raporunda yer veren TÜRK-İŞ, Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarının bir önceki aya göre yüzde 2,89 oranında arttığını belirtti. Açıklamaya göre, yıl boyu aylık değişim oranı yüzde 77,50 olarak tespit edilirken, son 12 ay itibarıyla değişim oranı ise yüzde 82,21 oldu.
Süt ve yoğurt fiyatlarında zam yok
TÜRK-İŞ tarafından yayımlanan araştırma sonuçlarında, süt ve yoğurt geçen ayki seviyelerinde kalırken peynir fiyatları ise marketlerde kilosu ortalama 190 liradan raflarda yerini aldı.
Et fiyatları geçen seneye göre 2 kat arttı
Et fiyatlarında bu ay ciddi bir artış görüldüğü belirtilen açıklamada, dana kıymanın kilosunun geçen aya göre 46 lira artarak marketlerde ortalama 377 liradan, dana kuşbaşının kilosunun ise geçen aya göre 37 artarak marketlerde ortalama 393 liradan satışa sunulduğu ifade edildi. Et fiyatlarının geçen yılın aralık ayına göre iki kattan fazla artış gösterdiği belirtildi. Tahıl grubunda en yüksek artışın yüzde 5 oranıyla bulgurda görüldüğü kaydedildi.
TÜRK-İŞ: "Açlık sınırı aralık ayında 14 bin 431 liraya çıktı"
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), aralık ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırını 14 bin 431 lira, yoksulluk sınırını ise 47 bin 9 lira olarak açıkladı.
Yayınlanma :
30.12.2023 18:23
Güncelleme :
30.12.2023 18:23


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: