Türkiye ihracat iklimi endeksi
Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi Mart’ta 53,9 olarak gerçekleşerek imalatçıların ihracat ikliminde iyileşmenin sürdüğünü gösterdi.
Yayınlanma :
08.04.2022 11:05
Güncelleme :
08.04.2022 11:05


İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mart’ta 53,9 olarak gerçekleşerek imalatçıların ihracat ikliminde iyileşmenin sürdüğünü gösterdi. Böylece ihracat talebi üst üste 14.ay güçlenmiş oldu. Bununla birlikte şubat ayında 55,2 olan endeksin düşüş göstermesi, iyileşmenin daha sınırlı gerçekleştiğine işaret etti.
ABD, Birleşik Krallık ve Fransa’da güçlü üretim artışı
Mart ayında Covid-19 salgınından kaynaklanan aksamaların göreli olarak azalmasının etkisiyle bazı ana ihracat pazarlarında üretim artışı hızlandı. ABD ve Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite şubat ayına göre daha güçlü artışlar kaydetti. Büyüme oranları ABD’de sekiz, Birleşik Krallık’ta dokuz ayın en yüksek düzeylerine çıktı. Euro Bölgesi’ndeki en önemli ihracat pazarlarından biri olan Fransa’da üretim artışı mart ayında hız kazandı. Ancak Ukrayna’daki savaşın tedarik zincirleri ve fiyat baskıları üzerindeki ilk etkileri sonucu bölgenin diğer ülkelerinde yavaşlama gerçekleşti. Martta Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda’nın üretim artışında ivme kaybı gözlendi. Rusya’da ise üretim keskin bir düşüş sergiledi ve böylece ülkedeki üç aylık büyüme dönemi sona erdi. Polonya’da 13, Çek Cumhuriyeti’nde ise dört aylık büyüme eğiliminin ardından imalat sanayi üretimi hafif düşüş sinyali verdi.
Orta Doğu’da genelde büyüme sürdü, Mısır’da ise düşüş hızlandı
Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı ekonomik aktivitenin büyüme hızı mart ayında güçlü seviyesini korudu ve şubat ayına göre önemli bir değişim göstermedi. Veriler Katar’daki büyümenin de hız kazandığına işaret etti. Orta Doğu bölgesindeki olumsuz gelişme ise Mısır’da devam eden üretim düşüşünün son 21 ayın en yüksek hızına ulaşması oldu. Mart ayında takip edilen ülkeler arasındaki en belirgin yavaşlama Hong Kong’da gerçekleşti. Bu ülkedeki şiddetli Covid-19 dalgası nedeniyle uygulanan kısıtlamalar genele yayılı üretim kayıplarına yol açtı. Daha düşük yoğunlukta olmakla birlikte, benzer bir durum Çin’de de yaşandı. Bu ülkede üretim iki yılı aşkın dönemin en sert azalışını kaydetti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: