Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından bugün yapılan açıklamada E-REÇETEM sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça olmak üzere 5 yen dil eklendiği açıklandı.
Eklenen diller arasında Kürtçenin yer almamasına tepkiler gecikmedi. Bir tepkide Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından geldi.
ANADİL HAKKI EN TEMEL İNSAN HAKKIDIR
Sosyal medya yapılan yazılı açıklama şu şekilde:
“Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada E- REÇETEM sistemine 5 dil eklendiği belirtilmiştir. Yapılan düzenlemede Kürt yurttaşlar yine yok sayılmıştır.
Anayasa madde 56 uyarınca "herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir." Şeklen düzenlenen bu hüküm dikkate alındığında herkes ifadesiyle Türkiye'de yaşayan tüm halklar dikkate alınmıştır. Dolayısıyla sağlık hakkında, yasal statülerine bakılmaksızın, aynı kalite ve standartta, ülke genelinde mevcut, olan yurttaşlar eşit erişim hakkına sahiptir".
Sağlık Bakanlığının anayasada yer alan eşitlik ilkesi gereğince ana dil hakkını tüm yurttaşlara sağlamakla yükümlü olduğu ortaya çıktığı barizdir. Sağlık Bakanlığı düzenleme yaparken dilin, bir iletişim aracı olması ve kimliğin kurucu unsurlarından biri olarak arz ettiği önem ve etkisi dikkate alarak Kürt yurttaşları dikkate almalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından ülkedeki Kürt yurttaşlara Kürtçe dil seçeneği getirilmelidir.”
“Halkın kamu hizmetlerinden anadilinde yararlanması sağlanmalıdır”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Herkese eşit, etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunmanın yolu anadil hakkının kullanımına bağlıdır. Anadilde sağlık hakkın önündeki tüm engeller kaldırılmalı, halkın kamu hizmetlerinden anadilinde yararlanması sağlanmalıdır. Kürtçe, konuşan yurttaşlar eşit yurttaşlık ilkesi gereğince en temel haklarından yararlandırılmadır.
Anadil de sağlık hizmeti insan yaşamı ve sağlığı için hak olan bir taleptir. Bu doğrultuda sağlık bakanlığa gerekli başvurular merkezimiz tarafından yapılacaktır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: