Yöresel kıyafetleriyle ön plana çıkan Şanlıurfa’da hazır giyim sektörü her ne kadar yaygınlaşsa da terziler günün şartlarına direniyor. Şalvardan kaftana her türlü kumaşın dikildiği kentte artık kimsenin yolu terzilere düşmüyor.
Geçmişte ağırlıklı olarak kıyafet dikimi yapan terzilerin günümüzde tekstil ürünlerinin fabrikalar tarafından üretilmesi sebebiyle başka alanlara yöneldiği biliniyor. Mesleğe devam eden terziler ise genellikle onarım işleriyle uğraşırken, yıllardır bu işi yapan ustalar ilerleyen zamanlarda mesleği sürdürecek yeni kişilerin yetişmemesi sebebiyle dertli.
Vatandaşların şu anda bile kıyafet diktirecek terzi bulamadığını aktaran esnaf Bilal Aktaç, çırak problemi ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
“ŞUAN Kİ KIYAFETLERDE İNSANLARIN VÜCUT HATLARI BELLİ OLUYOR”
Hazır giyim sektörünün insanların giyiniş tarzını etkilediğini söyleyen esnaf Aktaç, “Şu anki hazır sektörün bize dayattığı tarza bakacak olursak insanların bütün vücut hatları belli ediyor. Fakat bizim diktiğimiz şalvarda ise böyle bir durum yok. Yani bu hazır giyimin bu şekilde bize yansıtılması ve dayatılması Lut kavminin bize tekrardan yaşatılmasını gösteriyor” dedi.
“HAZIR SEKTÖR İNSANLARIN AHLAK SEVİYESİNİ DÜŞÜRDÜ”
Hazır giyim sektörü çalışanlarına seslenen Aktaç sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Buradan hazır giyimde çalışan arkadaşlara seslenmek istiyorum bir İslami fıtrat olarak dahi vücut hatlarını gösterecek kıyafetler giyilmemesi gerekiyor. Lütfen buna dikkat ederekten kıyafetlerini diksinler. En basitinden eskiden pantolon dikerlerdi yüksek bel geniş paçalı şu anda ise düşük bel ve dar paça olarak tercih ediyorlar. Hazır sektör insanların ahlak seviyesini düşürdü. Ben bu durumu görünce gerçekten çok üzülüyorum” diyerek sitem etti.
“İNSANLARDA ŞÜKÜRSÜZLÜK VAR”
6 Yaşından beri Şanlıurfa’da terzilik mesleğini sürdüren esnaf Aktaç, vatandaşlarda şükürsüzlüğün olduğunu belirterek, “6 yaşımdan beri bu çarşıda çalışıyorum. Bir zamanların altın mesleğiydi, gerçekten çok kalifiyeli bir meslek bereketin bol olduğu bir meslek. Bizlerde şu an işler gerçekten güzel gidiyor işin güzelliği bir yana biz de toplum olarak bir şükürsüzlük var. Önce şükretmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
“BİZ 7/24 ÇALIŞSAYDIK İNSANLARI MEMNUN EDEMEZDİK”
Hazır giyim sektörünün insanların ihtiyaçlarına karşılık verdiğini aktaran Aktaç, “Eğer hazır giyim sektörü olmasaydı bizler bu dönemin insanlarını memnun edemezdik” ifadelerini kullanarak, “Hazır sektör olmamış olsaydı bizler 7/24 çalışsak dahi insanları memnun edemezdik ve yetiştiremezdik. Neden diye soracak olursanız bir insanın eskiden bir takım elbisesi varken şu anda ise sayısını bile bilemiyorum çok fazla kıyafeti var. Bu doyumsuzluğun önüne ancak hazır giyim ve fabrikalar geçebilir. Yoksa biz terzilerin dikişi ile olacak iş değil bunlar” sözlerine yer verdi.
“İLERDE MESLEĞİMİZİ YAPACAK KİMSE KALMAZ”
Daha çok yöresel kıyafetler diktiğini söyleyen terzi, ilerleyen dönemlerde kendi mesleklerini yapacak kimsenin olmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: